Draagsystemen

Wij ontwikkelen, produceren en distribueren fietsen- en scooterdragers voor kampeerauto's, buscampers en auto's. Onze fietsen- en scooterdragers zijn voorzien van Europese typegoedkeuring.*


Informatie over asbelasting

Op reis met een camper is de fiets of scooter een populair vervoermiddel om de directe omgeving te verkennen. Twee of meer fietsen, maar ook steeds vaker elektrische fietsen of scooters worden meegenomen.

De beste wijze om deze mee te nemen is op een speciaal daarvoor gemonteerde fiets- of scooterdrager. De drager wordt direct, middels een adapter, aan het chassis van de kampeerwagen bevestigd zodat de fiets of scooter veilig en zonder schade kan worden vervoerd.

Asbelasting en Scooterdrager informatie

Voordat een drager aangeschaft wordt, is het belangrijk het draagvermogen van de kampeerauto vast te stellen.

  • Is er chassisverlenging gemonteerd? Als deze reeds gemonteerd is, dient te worden geverifieerd of deze sterk genoeg is voor het dragen van een scooterdrager. Memo levert indien nodig ook een nieuwe chassisverlenging. Bij twijfel over de sterkte van de chassisverlenging kunt u contact met ons opnemen.
  • Ten tweede hangt de toelaatbare belasting op de te plaatsen scooterdrager af van de toegestane achterasbelasting van het voertuig en het technisch toelaatbare gewicht. Dit kan berekend worden aan de hand van een formule.

De berekening kunt u doen met deze formule:

H = G x a / r

G = gewicht van scooter + drager in kg.

H = achterasbelasting in kg

r = wielbasis in cm

a = afstand midden scooterdrager tot vooras


De toegestane maximale asbelasting vindt u op het typeplaatje onder de motorkap of bij de instap van de camper deur.

Tip 1 : weet u de huidige aslast niet, laat de kampeerauto dan wegen op een weegbrug bij u in de buurt.

Tip 2 : u kunt bovenstaande berekening ook doen voor de belasting van de garage in uw kampeerauto als u daar een scooter in plaatst.

Tip 3 : mocht u twijfelen, neem dat contact met ons op of bel de RDW.


Voorbeeld van aslastberekening

De scooterdrager inclusief scooter weegt 150kg (G), de wielbasis is 320cm (r) en de afstand tussen het midden van de drager en de vooras is 470cm (a). De aslast wordt hierdoor volgens de berekening verhoogd, de uitkomst van de som is 230kg. Door het hefboomeffect is de aslast geen 150kg maar 230kg. Veel kampeerauto’s “zakken” door de achtervering na plaatsing van een scooterdrager. Daarnaast kan het zijn dat de plaatsing de wegligging negatief beïnvloed. Beide symptomen kunnen verholpen worden als u hulpluchtvering plaatst.

Catalogus Memo Camperproducten 2021-2022

Catalogus Memo Camperproducten 2021-2022

Dit is de catalogus van 2021 met meer dan 70 pagina's met camper accessoires. De nieuwe catalogus is...

2,00