Welk type trekhaak heb ik (nodig)? />

Er zijn verschillende types trekhaken en alhoewel het in veel gevallen niet uitmaakt welk type er precies onder uw camper of bus zit, soms kan een bepaald type nodig zijn of uw voorkeur hebben. In dit artikel krijgt u meer informatie over de verschillende typen trekhaakkogels en waarom deze wel of niet geschikt is voor u en uw kampeerauto of camperbus.

Zwanenhalskogel

zwanenhalskogel

Bij een zwanenhalskogel zit de montage onder of achter de bumper en loopt de kogel met een lange zwanenhals onder de bumper door. Deze kogel is vaak gemonteerd op personenauto's en klein camperbusjes. Ook de Memo campertrekhaak is een voorbeeld van een zwanenhalskogel. De zwanenhals trekhaakkogel is geschikt om aanhangers mee te trekken en om fietsendragers op te plaatsen. Heeft u een buscamper en heeft u interesse in de Van-Swing zwenkmodule? Dan is dit nit de juiste trekhaak. Voor een Van-Swing is een flenskogel trekhaak nodig, zie verderop in dit artikel. In sommige gevallen kan dit worden opgelost met de flenskogel adapter.

Afneembare kogel

afneembare kogel

De afneembare kogel is vergelijkbaar met de zwanenhalskogel, alleen zit er een hendel naast de kogel waarmee deze verwijderd kan worden van het voertuig. Op die manier is het niet meer zichtbaar dat u een trekhaak gemonteerd heeft, totdat deze teruggeplaatst wordt. Ook voor de Memo campertrekhaak is een afneembare kogel verkrijgbaar. Heeft u een buscamper en heeft u interesse in de Van-Star wegdraaibare fietsendrager? Dan is de afneembare trekhaakkogel ideaal. Voor de Van-Star is het namelijk nodig de trekhaakkogel te verwijderen om de fietsendrager te plaatsen. In de meeste gevallen kan de montage gewoon gecombineerd worden met een trekhaak, de Van-Star is namelijk ook afneembaar voor wanneer u de trekhaak weer wilt gebruiken.

Flenskogel

flenskogel

Bij de flenskogel trekhaak is de montage van de kogel duidelijk zichtbaar. Deze zit namelijk met 2 of 4 bouten geschroefd op een vierkante plaat onder de bumper. Dit type kogel is vaak gemonteerd op bestelbussen en buscampers. De flenskogel trekhaak is geschikt om aanhangers mee te trekken en om fietsendragers op te plaatsen. De flenskogel wordt vaak gebruikt voor zwaarder werk dan de zwanenhalskogel. Omdat de kogel zichtbaar met twee bouten gemonteerd zit is deze ook gemakkelijk afneembaar als u een Van-Star fietsendrager wilt plaatsen. Daarnaast is dit de geschikte trekhaak voor de Van-Swing zwenkmodule. De kogel wordt verwijderd en dezelfde gaten worden gebruikt om de Van-Swing te plaatsen.

Van-Swing zwenkmodule voor buscampers

Van-Swing-zwenkmodule

Dit is geen trekhaak, want de Van-Swing is niet geschikt om aanhanglasten mee te trekken. Wel is het een wegdraaibare trekhaakmodule. Vrijwel elke fietsendrager voor op de trekhaak kan op de kogel van de Van-Swing geplaatst worden. Doordat de module naar links of naar rechts zwenkt behoudt u toegang tot de achterdeuren. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is er wel een flenskogel trekhaak nodig op uw bus om deze te kunnen monteren. Voor de meeste camperbussen kunnen wij de juiste trekhaak en kabelset leveren.

Wilt u een aanvraag doen voor een trekhaak of drager voor uw camper of bus? Klik dan hier!

Heeft u een andere vraag voor ons? Klik dan hier.